Вайола Дейвис е първата чернокожа актриса, номинирана три пъти за Оскар.
Вайола Дейвис е първата чернокожа актриса, номинирана три пъти за Оскар. / Guliver/Getty Images
Вайола Дейвис спечели първата си награда Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля с превъплъщението си в образа на търпеливата домакиня от афроамериканската семейна драма "Огради" (Fences), предаде Ройтерс.

Вижте големите победители, които си тръгнаха с Оскар

Актрисата пожъна успех в наградния сезон с ролята, като спечели един Златен глобус, статуетка на Гилдията на филмовите актьори и няколко награди на критиците. В миналото тя беше номинирана още два пъти за Оскар.

Снимки от червения килим на наградите Оскар вижте в галерията тук

"Станах човек на изкуството и благодаря на Бог, че го направих. Защото това е единствената професия, която прославя в най-истински смисъл същността на живота", каза тя, получавайки наградата.
В "Огради" Дейвис играе ролята на Роуз Максън - свита съпруга, чийто скромен живот пропада, когато нейният харизматичен мъж си хваща любовница. Филмът е адаптиран по едноименната пиеса от Огъст Уилсън.

Вайола Дейвис спечели Тони за същата роля на сцената през 2010 г. Актрисата е позната с изпълненията си в образите на силни жени и защитничка на жените и хората от различни раси.

Тя беше първата чернокожа, която спечели награда Еми за най-добра актриса в главна роля през 2015 г. със сериала "Как да ти се размине убийство".

Тази година номинациите за Оскар не са „бели“

Отрасналата в бедно семейство от Южна Каролина и Роуд Айлънд Вайола Дейвис започва с актьорските изяви още като тийнейджър в училище, а след това и в "Джулиард Скул" в Ню Йорк.

Тя започва да работи в театъра, където печели бързо одобрение. След години, в които играе малки роли във филми, тя прави пробив с една сцена в религиозния филм от 2008 г. "Съмнения". Той й печели първата номинация за Оскар. Три години по-късно тя беше сред номинираните за най-добра актриса с "Южнячки", но беше победена от Мерил Стрийп.

Всичко за наградите Оскар през годините четете тук
БТА