/ iStock/Getty Images
Добре известно е, че райската летяща змия Chrysopelea paradisi не само пълзи, но и лети във въздуха, за да се придвижи между дърветата в местообитанията си в Южна и Югоизточна Азия. Специалисти от технологичния университет във Вирджиния, САЩ, проучиха и установиха как тези змии летят, съобщи Си Ен Ен.
 

Змиите извършват вълнообразни движения при летенето. Учените се заели да проучат защо постъпват така, обясни ръководителят на изследването Айзък Итън. Благодарение на проучванията на Джейк Соча, който изучава змиите от двадесет години, специалистите придобили основни познания за вълнообразните змийски движения. Те се прилагат при движението на змиите по земята, но и във въздуха.
 

"Не е нужно да извършваш такова движение, за да паднеш, затова въпросът е защо змиите го правят и във въздуха", поясни Итън.
 

Една от хипотезите е, че това е основен моторен способ при змиите, развит през милионите години еволюция. Проучването на Итън и екипа му обаче установява, че вълнообразните движения стабилизират приплъзването на змиите във въздуха, пречат им да паднат и им позволяват да покрият по-голямо хоризонтално разстояние.

Откриха змия с две глави (СНИМКИ/ВИДЕО)

Учените са провели лабораторни експерименти със змии в университета и разработили компютърен модел. "Това е огромна стъпка напред", каза Итън. Следващата стъпка в изследванията на екипа е наблюдения върху това как змиите скачат от дървета в естествена среда, как се издигат и как се въртят във въздуха.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА