/ iStock/Getty Images
Учени и климатични активисти в отговор на призив на стрийминг платформата Нетфликс са си представили различни развръзки на сатирична комедия "Не поглеждай нагоре", която описва края на човечеството след сблъсъка на комета със Земята, предаде Франс прес.

Във филма, пуснат от Нетфликс през 2021 г., двама астрономи, изиграни от холивудските звезди Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс, забелязват комета, ускоряваща се към Земята, но са изправени пред отрицанието на медиите, общественото мнение и политиците.

Катаклизмичното разплитане на тази алегория за климатичните промени има за цел да ни накара да осъзнаем реалността - "тази реалност, разбира се, е неизбежното въздействие на кометата", отбелязва режисьорът Адам Маккей в публикация на сайта на платформата.
За да покаже, че все още е възможно да се действа, Маккей отправя молба към различни активисти, учени и специалисти в областта на глобалния климат да предложат сценарии за избягване на най-лошото.

Метеорологът Ерик Холтхаус, например, си представя лидерите на държави да сформират "световен съвет по кометата" и да обединят всички желаещи сили, за да построят спешно космическа ракета и да отклонят застрашаващото Земята небесно тяло.

В представата на палеоклиматоложката и съпредседателка на IPCC (Междуправителствената експертната група на ООН по климата) Валери Масон-Делмот тримата герои на филма могат да компенсират бездействието на силните, като сформират група от млади учени, способни да проектират система за новаторска защита, която ще отклони кометата от курса ѝ.

Според антроположката и приматоложка Джейн Гудол, милиардерът, който е отговорен във филма за отменянето на мисията на последния шанс, може да се откаже от катастрофалния си проект след проповед на внучката си: "Дядо, това е и моята планета и моето бъдеще също е заложено на карта".
БТА