Учени развенчаха митове за ползата и вредата за здравето
Учени развенчаха митове за ползата и вредата за здравето / netinfo

Учени от университета на град Индиана в американския щат Индианаполис се опитаха да развенчаят някои митове за това кое е вредно и кое – полезно за здравето ни. Например още от детството хората са учени да свикват с мисълта, че да се чете на слаба светлина е вредно за зрението. Или например мнозина са убедени, че хората средно използват едва 10% от възможностите на мозъка си. Американските учени не потвърждават нито едно от тези твърдения. По думите им някои митове изобщо нямат научна основа.

Например разпространеното мнение, че да се пият осем чаши вода дневно е полезно за здравето не може да бъде потвърдено от никакви практически опити. Напротив, изследванията показаха, че за необходимия баланс на течностите в организма помага не водата, а соковете, млякото и дори чаят и кафето. Освен това учените предупреждават, че твърде голямото количество изпита вода може да бъде опасно за човешкия организъм.

Мнението, че човек използва само 10% от възможностите на мозъка си също бе отхвърлено като необоснован мит. Наблюденията върху пациенти с мозъчни травми показаха, че увреждания, в която и да е част на мозъка се отразяват еднакво негативно върху умствените способности, вегетативната система и върху маниерите на поведение. Ето защо учените твърдят, че в човешкия мозък няма нито един неактивиран или нефункциониращ участък.

Въпреки всичко учените заявяват, че митовете, в чиято власт се намират много хора, макар да са абсолютно необосновани, не могат да навредят на онези, които ги споделят безусловно. (БГНЕС)