Международна група учени от Швейцария, Холандия и Германия установи, че мъжете са по-големи егоисти от жените
Международна група учени от Швейцария, Холандия и Германия установи, че мъжете са по-големи егоисти от жените / ThinkStock/Getty Images
Международна група учени от Швейцария, Холандия и Германия установи, че мъжете са по-големи егоисти от жените, като системата за възнаграждение на мачовците действа по-слабо при прояви на алтруизъм, пише сайтът Лента.

Какво е общото между хормона на любовта и алкохола?

Системата за възнаграждение способства за закрепването на поведението с помощта на приятни усещания. Водеща роля тук играе факторът за вътрешна подкрепа - невромедиаторът допамин. Той се произвежда в големи количества не само при секс и вкусна храна, но и тогава, когато човек проявява алтруизъм към другите.

Учените проверили следната хипотеза. Ако по природа жените са склонни към емпатия, значи снижаването на нивата на допамин би трябвало да ги направи по-егоистични. В същото време при мъжете, повишаването на концентрацията на невромедиатора, не трябва да ги кара да преследват собствени цели.

В експериментите взели участие 27 мъже и 27 жени. Те трябвало да получат определена сума пари за себе си или да я предоставят на друг човек.

В качеството на антагониста на допамина учените използвали невролептика амисулприд. Това вещество се свързва с рецепторите на допамина в системата за възнаграждение и неутрализира неговото действие. След две седмици доброволците повторили тестовете , но вместо амисулприда им било предложено плацебо.

Оказало се, че при приема на плацебо жените проявили алтруизъм при 51 на сто от случаите, а мъжете - едва при 40 процента. Амисулпридът предизвикал по-голям срив на просоциално поведение при тестваните дами - 45 процента при слабия пол срещу 44 процента - при силния.
БТА