Театър Глобус се готви за 400-годишнината от смъртта на Шекспир
Театър Глобус се готви за 400-годишнината от смъртта на Шекспир / снимка: Guliver/Getty Images

Лондонският театър "Глобус" възнамерява да отбележи 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир (1564-1616) със сезон, посветен на неговите "чудеса", включително с "Макбет" под режисурата на Икбал хан и "Венецианският търговец" с участието на Джонатан Прайс, предаде АФП.

"Наистина гледам на 400-годишнината като на сезон с чествания, които ни напомнят колко блестящ е Шекспир", заяви новият творчески директор на театъра Ема Райс, първата жена, заела този пост.

Сезонът ще започне с представление на пиесата "Сън в лятна нощ", поставена на сцена от Райс. Сцената под открито небе бе реконструирана през 1996 г., след като била опожарена през 1613 г.

Режисьорът Матю Дънстър възнамерява да постави на сцена пиесата "Цимбелин", но като представи действието през погледа на Имогена, дъщерята на Цимбелин. Пиесата ще бъде прекръстена на "Имогена", а представленията й ще са между 17 септември и 16 октомври.

Британският актьор Джонатан Прайс ще се превъплъти в ролята на Шейлок в постановката "Венецианският търговец" на Джонатан Мънби, която бе представена на сцената на "Глобус" миналата година.

Сред честванията по повод годишнината от смъртта на известния драматург е експозиция, която е организирана на 23 и 24 април на южния бряг на Темза и включва 37 късометражни филма, всеки от които с времетраене 10 минути. Филмите са посветени на пиеси на Шекспир.

Източник: БТА