Светилище на нимфите разкриха край Никополис ад Иструм
Светилище на нимфите разкриха край Никополис ад Иструм / снимка: Дарик-Велико Търново

Алея, настлана с варовикови плочи от гръко-римския период по българските земи, е открита при прокарване на трасе за водопровод за село Ресен. Работниците на обекта попаднали на останките и веднага уведомили за находката археолога д- р Павлина Владкова - ръководител на проучванията в древния римски град Никополис ад Иструм.

Спешното проучване показало, че става дума за алея с ширина 80 сантиметра, настлана с варовикови плочи с релефна украса, от която са запазени близо 10 метра. От двете страни настилката е ограничена с каменен бордюр. Само на 20 м от запазените останки има извор. Работната хипотеза на археолозите е, че става дума за път, който води към светилище, в което е честван култът към трите нимфи.

Подобно светилище има край хасковското село Каснаково, където има изградени басейнчета, чийто плочи са украсени с красив вдлъбнат меандров орнамент, твърде близък до този върху разкритата при Ресен настилка. В района на древния римски град Никополис ад Иструм са налице множество епиграфски данни за разпространението на култа към трите нимфи.

Върху монети, сечени в Никополис, са открити изображения на култови постройки- храмове и светилища, които явно не са в рамките на крепостните стени на града, а извън тях в гористи местности. Местоположението на новооткритото светилище е в непосредствена близост до пътя, водещ към западната, най-представителна порта на Никополис, както и до акведукта на града.

През римската епоха култът към нимфите е разпространен най-вече в Тракия, като светилища са открити в близост до минерални извори. Традицията за почитането на водните божества води своето начало от Гърция.

Други новини от Велико Търново