Статуята на свободата с оранжево платнище в знак на протест
Статуята на свободата с оранжево платнище в знак на протест / снимка: БГНЕС

Активисти от френския клон на "Амнести интернешънъл" покриха с оранжево платнище умаленото копие от Статуята на свободата на брега на река Сена в Париж. По този начин те настояха да бъде закрит затворът в Гуантанамо, отворен преди 10 години от САЩ, предаде Франс прес.

По време на светкавична акция членове на правозащитната организация бяха облекли оранжеви гащиризони като тези на затворниците от Гуантанамо. Скрили лицата си с черни качулки, те позираха зад статуята на фона на плакат с надпис "Гуантанамо, десет години, стига!".

"От десет години вече САЩ се гаврят с човешките права. Тази акция е знак, че САЩ обръщат гръб на правосъдието, на човешките права и свободата", заяви на място пред АФП Жьонвиев Гаригос, която оглавява френския клон на "Амнести интернешънъл".

"Президентът Обама се ангажира да затвори Гуантанамо в началото на 2010 г., но не го е сторил и досега, а днес в затвора остават още 170 затворници, от които една трета може да бъдат освободени, никакви обвинения не са повдигнати срещу тях", добави правозащитничката, цитирана от БТА.

"Амнести интернешънъл" иска Гуантанамо да бъде закрит, да се разследват създателите на тази система и нарушенията, които може да останат безнаказани - произволните задържания, безсрочното държане на хора в затвора без съд, изтезанията, нелегалното местене на затворници, допълни Жьонвиев Гаригос.