Стартира нов канал за любителите на природата
Стартира нов канал за любителите на природата / снимка: Viasat Broadcasting

Viasat Broadcasting, собственост на MTG, пуска на 5 май 2010 г. нов телевизионен канал. Той ще бъде международна версия на излъчвания в скандинавските страни платен тв канал „Viasat Nature". Програмата ще може да се гледа в 25 държави в Централна и Източна Европа, със субтитри на съответните езици. В края на 2009 г. платените тв канали на групата за новоразвиващите се пазари регистрираха повече от 40 млн. абоната.

Ханс-Холгер Албрехт, президент и главен изпълнителен директор на MTG, коментира: „Пускането на „Viasat Nature" в Централна и Източна Европа изтъква силата на нашия бизнес модел, който ни дава възможност да изнасяме успешни скандинавски разработки за широк набор от платформи и телевизионни канали в новоразвиващите се пазари. Пускането на „Viasat Nature" на новоразвиващите се пазари ще е най-всеобхватното ни лансиране на канал до този момент в географски аспект и се надяваме за в бъдеще да имаме възможност да разширим този обхват и за зрителите в още по-отдалечени региони."

Скандинавската версия на канала съществува от 1998 г., като от 2002 г. се излъчва с търговската марка „Viasat Nature" в Швеция, Норвегия, Дания и Финландия.

„Viasat Nature" ще се излъчва от собствените сателитни телевизионни платформи на Viasat в Естония, Латвия, Литва и Украйна от самото начало на официалното му пускане. Ще бъде излъчван и по телевизия „Радуга" - руският сателитен тв оператор, от който през февруари 2010 г. MTG придоби 50%.

Освен това, „Viasat Nature" ще бъде предоставен за разпространение от оператори - трети страни в 25-те централноевропейски и източноевропейски държави, в които вече се излъчва пакетът от платени телевизионни канали на групата, предназначени за новоразвиващите се пазари.

Телевизионният канал ще излъчва придобити материали от богат набор от доставчици, между които BBC, ITV Global, ORF и TWI. Зрителите ще имат възможност да гледат спечелили награди документални филми за природата, за животни и за дивия свят, включително и продуцирани и представени от световноизвестни изследователи и водещи на телевизионни предавания за дивата природа като Дейвид Атънбъро, Найджъл Марвин и Бен Фогъл.

Платените телевизионни канали на Viasat Broadcasting, излъчвани в Централна и Източна Европа, включват „TV1000 East", „TV1000 Poland", „TV1000 Balkan", „TV1000 Russian Kino", „TV1000 Action", „Viasat Sport", „Viasat History" и „Viasat Explorer". Групата притежава и следните канали, излъчвани в балтийските държави: „TV1000 Premium", „Viasat Sport Baltic", „Viasat Golf" и „Viasat Hockey".