Сребърна монета от Кралицата
Сребърна монета от Кралицата / cнимки: Reuters

Британската кралица Елизабет Втора раздаде специални монети за Велики четвъртък, спазвайки стара традиция в Страстната седмица, предаде АП. Придружена от съпруга си принц Филип в катедралата на Дарби, Централна Англия, кралицата раздаде специално сечени монети като признание за труда на възрастни доброволци в полза на църквата и общността.

Източникът на монетите, честта да ги получиш и среброто, от което са направени, вероятно ги прави много по-ценни от номиналната им стойност от няколко пени, отбелязва БТА. Днес общо 168 души - 84 мъже и още толкова жени - получиха червени и бели кесийки с монети. Броят на удостоените отговаря на години на кралицата, която на 21 април навършва 84.

"Това е голяма чест, а беше и голяма изненада", казва 91-годишният Бил Атънбъроу. Той бил фотограф в Кралските военновъздушни сили и снимал кралицата през 1953 г. - годината на коронацията й. Никога не бях срещал кралицата, но съм я фотографирал, така че днешния ден ми върна доста спомени, отбелязва той.

Сребърна монета от Кралицата
netinfo

Според Бъкингамския дворец традицията монархът да раздава монети на поданиците датира от 13-ти век. Имало и традиция кралската особа да мие стъпалата на бедните, но тя просъществувала до 17-ти век, за което едва ли кралицата съжалява.