Шест жеста, които е добре да не правите в някои страни
Шест жеста, които е добре да не правите в някои страни / Thinkstock/Getty Images

Когато пътувате в чужбина, се сблъсквате с много непознати навици и традиции. Така например някои от жестовете, които правите добронамерено, в определени страни могат да се възприемат като обида, пише в. "Хъфингтън пост". Изданието припомня кои 6 жеста туристите трябва да избягват да правят, когато са в определени страни.

Вдигнатият палец в знак на съгласие с нещо трябва да се забрави в Афганистан, Иран, някои региони на Гърция и на Италия, дори и на някои места в САЩ. Там той се възприема като негласно пожелание към събеседника "да върви на майната си".

Вдигнатият юмрук, изразяващ обикновено "С теб съм човече!", трябва да се забрави в Пакистан, където се възприема като синоним на размахан среден пръст.

Когато човек се опитва да накара някой да се приближи, като само му прави жест с прът, това може да изплаши страшно много жителите на Сингапур, Япония и Филипините. Там се смята, че този жест го прави единствено смъртта на човек, който ще умре в най-скоро време. Във Филипините освен това с този жест хората викат кучетата си.

Жестът "дяволски рогчета", при който нагоре стърчат показалецът и малкият пръст, а останалите три пръста са свити, може и да значи на много места, че човек е почитател на рокендрола. В Испания, Португалия, Италия, Бразилия и Колумбия този жест е само и единствено символ на изневярата. Когато човек го показва на някого, значи иска да му намекне, че половинката му изневерява.

Протегнатата ръка с отворена широко длан навън е жест, който трябва да се забрави в Гърция. На други места този жест може и да значи "Стоп", но на гърците той напомня нещо от древността. Именно с него в Гърция по времето на Византийската империя зяпачите са хвърляли парчета въглища и екскременти на разкарваните по улиците престъпници.

Жестът на победата или два високо вдигнати пръста, показващи латинската буква V, понякога се използва и за поръчки на нещо в заведение, например две бири. Ако правейки този жест, ръката е обърната с дланта навътре, човек може да има доста проблеми във Великобритания и Австралия. Там вместо поръчка на две бири например, жестът ще бъде възприет като синоним на среден пръст.

Източник: БТА