/ ThinkStock/Getty Images
На далечната страна на Луната беше проведен биологичен експеримент. Семена от памук, доставени на спътника на Земята от китайския космически кораб Чан‘е-4, са покълнали, информира 24СМИ, позовавайки се на Централната телевизия на КНР.
 
В съобщението се казва, че Чан'е-4 е завършил успешно първия биологичен експеримент в историята на човечеството. Това е уникално изследване, организирано от човек на спътник на Земята.
 

Китайските власти не предоставят подробности за реализацията на инициативата. Учените не разкриват как семената са успели да покълнат при условия на ниска гравитация и температури, както и на висока радиация.
 

 Планират се допълнителни експерименти. Космическият кораб отново ще вземе участие при изследвания на далечната страна на Луната.
 
По време на мисията ще бъдат направени 10 експеримента – шест от Китай и четири от други държави. Сред тестовете ще бъдат засаждане на картофи и други семена.
 

Китайският космически апарат за изследване на обратната страна на Луната кацна на естествения спътник на планетата ни на 13 януари 2019 г. Това е първата подобна мисия в историята на човечеството.
 

 Апаратът изпрати и на сателита, който поддържа комуникацията между диспечерите на Земята и сондата снимка от "тъмната страна".
 
Обратната страна на Луната почти не е изследвана, а комуникацията с нея е трудна, защото винаги е обърната в противоположна на Земята посока. За да бъде решен този проблем, през май беше изстрелян сателит в орбита около Луната. Той действа като връзка между космическия апарат и Земята.
 

 Районът от близката страна на Луната има много равни терени, на които може да се кацне, докато далечната й страна е неравна и планинска.
 
БГНЕС