пица
пица / ThinkStock/Getty Images
Най-дългата в света пица беше изпечена в американския град Фонтана, щата Калифорния, съобщи Лента.  Дължината на кулинарното произведение бе 2090 метра.


При поставянето на рекорда участваха няколко десетки готвачи. Те започнаха с готвенето в 7 ч. вечерта и приключиха сутринта на следващия ден. Спонсор беше основателят на фурна за пици Фаш Асвади, който предостави необходимите съставки - сирене, сос и брашно.


Кулинарното постижение беше регистрирано от представител на Книгата на рекордите на Гинес, който присъстваше на приготвянето му. На участниците в конкурса беше забранено да изхвърлят продукти, които не са изядени. Цялата останала храна беше дарена на нуждаещи се хора.


Предишният рекорд за най-дълга пица беше от май 2016 г. Тогава готвачи от Неапол изпекоха 1854-метрова пица. За приготвянето й бяха необходими над 2 хиляди килограма брашно, 1,6 хиляди килограма домати, 2 хиляди килограма сирене моцарела, 200 литра зехтин и 30 килограма босилек. Рекорд за най-дълга пица беше отбелязан и през 2015 г. в Милано.
 
БТА