/ iStock/Getty Images
Процентът на рак на устната кухина се е удвоил в рамките на едно поколение, според нова кампания за повишаване на осведомеността, организирана от британска нестопанската Фондация за орално здраве (ФОЗ).

През последните 20 години диагнозите с рак на устата са скочили със 135% във Великобритания. Само през 2018 г. 7 души умират всеки ден от болестта от общо 8 377 пациенти във Великобритания и Северна Ирландия, информира Ню Йорк пост“.

Статистиката в Америка върви по същия начин. Според Фондацията за орални ракови заболявания, всяка година има около 54 000 американци с диагноза рак на устната кухина или орофаринкса (включително ларинкса), като поне един пациент умира на час всеки ден, причинявайки приблизително 13 500 смъртни случая годишно.

Група за защита на хигиената предупреди хората да бъдат запознати с причините за рак на устата - преди всичко полово предавания човешки папиломен вирус (HPV), пиенето на алкохол и тютюнопушенето.

Д-р Найджъл Картър, изпълнителен директор на ФОЗ, заяви пред Дейли Мейл: „Докато повечето видове рак намаляват, случаите на рак на устата продължават да нарастват с тревожна скорост.“ Според него HPV се счита за „спешен рисков фактор“ в сравнение с „традиционните“ причини като тютюнопушене и алкохолизъм. HPV причинява приблизително 73% от орофарингеалния рак на устата, се казва в доклад на медика.

Това не е първият път, когато вирусът, предаван чрез орален секс е свързван с ръста на този вид рак. Актьорът Майкъл Дъглас, 75-годишен, обвини за диагнозата си - рак на гърлото - обичта си към орален акт. 57-годишната актриса от „Отчаяни съпруги“ Марша Крос също бе диагностицирана с рак вследствие на анален контакт.

Отвъд секса, повече от 10 алкохолни напитки седмично причиняват приблизително 33% от диагнозите, съобщава ФОЗ. Тютюнопушенето е обвързано с около 17% от случаите, като същевременно увеличава индивидуалния риск от заболяване с 91%. В САЩ петгодишната преживяемост при рак на устната кухина е около 57%. Тези, които го преживяват, остават без език или челюст.

Картър нарече рака на устата „опустошителна“ болест: „Променя начина, по който човек говори, затруднява яденето и пиенето и често променя физическия му вид.“
БГНЕС