пералня
пералня / Thinkstock/Getty Images
Учени препоръчват да перем дрехите при температура 25 градуса Целзий половин час, защото така те не избеляват, а отмитите микрофибри са наполовина по-малко, отколкото при температура 40 градуса в програма, продължаваща 85 минути, съобщи в. "Дейли мейл".

"Използването на по-кратки програми с по-ниска температура е лесен начин да удължим живота на дрехите", изтъкна ръководителят на изследването Луси Котън.

Микрофибрите, които се освобождават със стотици и хиляди при пране, през канализацията стигат до моретата. Там остават с години и морските създания ги поглъщат.

Учените от университета на Лийдс и от производителя на перилни препарати "Проктър и Гембъл" изследваха ефекта на различни машинни програми както лабораторно, така и в домашни условия.

Прането им се е състояло от осем ярки и 12 тъмни тениски, като са използвали течен препарат. Ефектът е сравнен след 16 индивидуални цикъла или от 30 минути при 25 градуса Целзий, или от 85 минути при 104 градуса Целзий.

Центрофугата и на двете програми е била 1600 оборота в минута. Към всяко пране добавяли квадрати от бяла тъкан, за да оценят издръжливостта на цветовете.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА