/ / iStock/Getty Images
Американски учени направиха нов анализ на лунни мостри и откриха разлики в концентрацията на кислородни изотопи в сравнение със земните, съобщиха сп. „Ню сайънтист“ и сайтът „Спейс“. Това потвърждава теорията, че Луната се е образувала от сблъсък на две планети.

Луноходът „Юйту-2“ разкри тайните на обратната страна на Луната

Земята е възникнала преди около 4,5 млрд. години
и според предишни изследвания Луната се е появила малко след това. От три десетилетия най-разпространена е теорията, че Луната се е образувала след сблъсък на две протопланети. Едната е била новородената Земя, а другата, наречена Тея, е била колкото Марс.

Студентка откри 17 нови екзопланети, на едната от които може да има живот

Ако това е било така, би трябвало скалите на Луната да са смесица от тези на Земята и на Тея. Мострите, донесени от мисиите „Аполо“, обаче показваха, че съставът на естествения ни спътник е необичайно сходен на земния. Това оспори сценария за гигантски сблъсък.

БГНЕС

В новия анализ учените от университета на Ню Мексико направиха не само по-точни измервания, но и отчетоха откъде са взети скалите. Те откриха големи вариации.

„Докато в земните скали диапазонът на кислородните изотопи е много тесен, в лунните вариацията е три пъти по-голяма“, каза Ерик Кано от екипа. „Това е пренебрегвано от предишните изследвания. Една от причините е, че лунните мостри са малко, а и обикновено са събирани заедно“, призна още той.

НАСА наема астронавти за мисия до Луната

Новото изследване установи, че лунните мостри от дълбочина са с повече вариации в нивата на кислородни изотопи в сравнение със земните. Вероятно те са от Тея.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА