/ ThinkStock/Getty Images
Здравословното състояние на последния мъжки суматрански носорог в Малайзия е обезпокоително и той надали ще оцелее, предупредиха специалисти от щата Сабах на о-в Борнео, съобщи ДПА.
 
Апетитът на носорога Там, който е на около 35 години, рязко спадна от април, пише местният в. "Стар". Той изглежда и доста отпаднал.
 

 Диагноза на носорога не е поставена, но е възможно да страда от бъбречна недостатъчност или проблеми с черния дроб заради възрастта.
 
Суматранските носорози живеят средно 35 до 40 години.
 

Усилията да бъде увеличен броят на носорозите в Борнео не са успешни въпреки сътрудничеството с резервати в Индонезия и прибягването до инвитро оплождане. Надеждите Там да създаде потомство с две женски бяха попарени, след като се оказа, че едната има кисти в матката, а другата - фиброиди в матката. Те вече са евтаназирани.

Британски учени откриха ДНК на мамут в изделия от слонова кост

 
Суматранският носорог е критично застрашен вид заради бракониерството и присвояване на земи от хабитата му. Заради намаляващата популации животните са толкова изолирани, че рядко срещат себеподобно и така шансовете им за размножаване намаляват още повече.
 
Там е намерен да броди в палмова плантация в Сабах през 2008 г. Оттогава живее в резервата.
 
БТА