/ ThinkStock/Getty Images
Камбоджа е кръстопът в трафика с предмети от кост
Научни изследователи от генетичната лаборатория на Единбургския зоопарк откриха ДНК на мамут в конфискувани изделия от слонова кост в Камбоджа, съобщи Би Би Си.

"За наша изненада, в тропическа страна като Камбоджа, на пазара се натъкнахме на изделия от мамутски бивни - явно добити при разкопки в арктическата тундра. Според продавачите изделията са направени от слонова кост, но установихме, че са от мамутски бивни", каза д-р Алекс Бол.
 
Чрез анализа на дентин и калций от бивните може да се определи какво е и къде е живяло животното.
 
Д-р Бол от генната лаборатория за диви животни към Кралското зооложко дружество на Шотландия ръководи научния екип, който изследва кости и други телесни останки на застрашени животни. По време на своята работа по създаването на подобна генетична лаборатория и в Камбоджа, която да се използва срещу търговията със слонова кост, д-р Бол и неговите сътрудници са се натъкнали на изделия от мамутски бивни.
 
Камбоджа е кръстопът в трафика с предмети от кост - от африкански и азиатски слонове, както и от носорози и други застрашени от изчезване бозайници. Анализът на ДНК показва дали слонът е африкански или азиатски и къде точно е живял. Африканският слон е признат за уязвим вид, а азиатският - за застрашен. Търговията със слонова кост е забранена.
 
В камбоджанските джунгли живеят между 250 и 500 слона, но е трудно да се уточни техният брой, тъй като обитават гъстите гори.
 
Д-р Бол помага за създаването на генетична лаборатория в Камбоджа, която да се използва в борбата с незаконния трафик на слонова кост. Този вид търговия е тясно свързан с трафик на кости от други застрашени животни, например рогове от носорог и люспи от броненосец.
 
Мамутът е изчезнал преди около 10 000 години и той не фигурира в списъците на застрашените и защитени от международните спогодби животински видове. Мамутските бивни лесно могат да бъдат различени от слонските, но тяхната обработка затруднява това.
БТА