Поп звездите умират млади
Поп звездите умират млади / Thinkstock/Getty Images

Австралийско изследване разкрива, че поп звездите водят забързан начин на живот и умират млади, предаде Франс прес. Резултатите сочат, че американските музиканти умират до 25 години по-рано в сравнение със средностатическите данни за продължителността на живота в САЩ.

"Съществуват доказателства, че не всичко върви по ноти в света на поп музиката", заяви ръководителката на изследването Даяна Кени от университета в Сидни. Тя проучила данни за смъртта на 12 665 американски музиканти, починали между 1950 г. и 2014 г. Повечето от тях са мъже.

Изследването обхванало музиканти, постигнали успехи в различни музикални жанрове, от поп музиката и джаза до пънка. "Нивото на внезапните смъртни случаи сред музикантите е между 5 и 10 пъти по-високо, отколкото сред средностатистическите американци, а броят на самоубийствата е между два и седем пъти по-голям", отбеляза изследователката, която е експерт по психология и музика. Броят на убийствата също е по-висок в сравнение със средностатистическите показатели.

Имайки предвид целия изследван период, продължителността на живота на музикантите е до 25 години по-ниска в сравнение с тази на останалата част от населението на САЩ, поясни Кени. С годините продължителността на живота на музикантите се увеличила, както и тази на другите хора.

През последните 10 години обаче музикантите доживяват до 55-60-годишна възраст, при над 75-годишна възраст за средностатистическите мъже в страната. Колкото до жените, продължителността на живота на музикантките надхвърля 60 години, при 80 години за средностатистическите американки.

Източник: БТА