/ ThinkStock/Getty Images
Учени от САЩ и Венецуела изследваха две племена, живеещи в изолирани райони в Амазония, и установиха, че особена дажба храна им позволява да имат нормално кръвно налягане през целия си живот, съобщава сп. JAMA Cardiology. Въпросните индианци по-рядко умират от бъбречна недостатъчност, сърдечносъдови болести, инфаркт и инсулт.

Редица специалисти са на мнение, че кръвното налягане винаги се увеличава с нарастването на възрастта. Изследвания обаче показаха, че у представители на неконтактни племена, включително ловци и събирачи на плодове в Южна Америка, подобна връзка не съществува. Но досега учените не разполагаха с достатъчно данни за кръвното налягане на коренни жители на континента през целия им живот. Освен това този показател не бе сравнен в общности с различна степен на заимстване от западния начин на живот.

Заснеха изолирано племе насред гъстата амазонска растителност в Бразилия (ВИДЕО)

Сега специалистите анализирали връзката между възрастта и показателите за кръвно налягане у племената яномамо и екуана. Те живеят в онази част от Амазонската джунгла във Венецуела, докъдето няма пътища по суша. Известно е, че представителите на племето яномамо, чиято цивилизация е почти незасегната, консумират съвсем малко сол и кръвното им налягане е сред най-ниските в света.

Племето екуана все пак до известна степен е подложено на влиянието на западния начин на живот в резултат на мисионерска дейност и намиращите се наблизо летища за малки самолети.

Изследването обхванало 72-ма представители на яномамо и 83-ма на екуана. Възрастта на участниците била от 1 до 60 години. Оказало се, че показателите за кръвно налягане у яномамо не се променили с нарастването на възрастта, докато у екуана незначително се повишили. На 10-годишна възраст систоличното налягане у екуана било с 5,8 мм живачен стълб по-високо, отколкото у яномамо, а на 50-годишна възраст - с 15,9 мм живачен стълб по-високо.
БТА