/ ThinkStock/Getty Images
Устата на китовата акула може да не изглежда като най-гостоприемната среда за намиране на дом, но японски изследователи откриха, че няма място като това за новооткрито създание, наподобяващо скарида.
Малките обитатели - наречени podocerus jinbe - са вид, известен със своята издръжлива способност да живеят в среда, варираща от високи планини до дълбоко море. Но водещият изследовател Ко Томикава, доцент в университета в Хирошима, заяви, че е "изненадан", че ги намира в устата на животно.

"Това същество, което обикновено е дълго 3-5 сантиметра, е невероятно, защото те могат да живеят в толкова много различни видове среда", каза Томикава за АФП. "Но не очаквах, че ще намерим такова в устата на китова акула."

Учени установиха интересен факт за диетата на вид акули

Съществата са вид ракообразни, група, която включва водни бълхи.

Изследователят заяви, че новият вид има кафяво оцветено тяло с около 5 милиметра дълги и космати крака, които помагат за улавяне на органични вещества за храна.

Китовите акули са известни като jinbe zame на японски, вдъхновявайки името на новооткритите им жители.

Заснеха праисторически акули на 400 метра дълбочина

Според Томикава, има някои добри причини видовете да изберат такова неочаквано място. "Пастта на китовата акула вероятно е добро местообитание, тъй като прясната морска вода, която е необходима за дишането им, идва редовно, както и храната", каза той. „И също така осигурява безопасно място без никакви хищници.“

Новият вид е открит, след като Томикава се е свързал с аквариум в южната префектура Окинава от любопитство да разбере какво се предполага, че живее в китова акула там.

Около хиляда същества са били намерени в гърлото на акулата, съобщава той.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС