/ iStock/Getty Images
Eкип от изследователи от Университета във Флорида се спусна на 400 метра дълбочина, за да се опита да маркира сивите акулите, пише „Пари мач“.

За първи път! Това наистина е начинание с историческо значение.

Какво е да оцелееш, след като те погълне и изплюе кит?

В началото на юли на Бахамските острови екип от изследователи успя да маркира за първи път в естествената й среда сива акула, по-известна като праисторическа акула. Използвайки подводен апарат, учените от Университета във Флорида прекарали четири денонощия, проследявайки акулите на дълбочина от 400 метра, опитвайки се да закачат GPS устройство на една от тях. Едва последната нощ успяват да извършат този подвиг. Те имат и възможността да се върнат с изключително редки снимки.

Голямата бяла акула се оказа създание с удивителни гени

Този вид, който е по-стар от повечето динозаври, живее на около 1000 метра под повърхността на океана. Ако обикновено е между 1,5 и 4 метра, понякога може да достигне 8 метра дължина. "Те средно са по-големи от големите бели акули", твърдят изследователите.

В миналото Дийн Грубс, директор на морската лаборатория на Университета във Флорида, бе принуден да примамва акулите на повърхността, за да ги маркира.

Големите бели акули се плашат от друг океански хищник

Но за акулите е много трудно физиологично да понесат такава операция. „По време на техния жизнен цикъл те не са изложени на дневна светлина и не усещат ниските и по-високите температури на повърхностните води.

Като цяло се смята, че данните, получени след маркировка на сивата акула на повърхностната са неточни, защото акулата не възстановява естественото си поведение”, обясняват изследователите.

Затоплянето на океаните води големите бели акули в европейски води

Този забележителен успех на изследователския екип ще позволи на учените да узнаят повече за този тайнствен морски вид. "Ние можем да отключим вратата към света на жителите на дълбините и да получим важна информация за тяхното движение и поведение", обещават те.
БГНЕС