/ ThinkStock/Getty Images
В древно място за погребение, открито от археолозите в китайската провинция Хенан, бе намерена бронзова каничка с легендарния "еликсир на безсмъртието", който многократно се споменава в даоистки митове, но все още не е откриван от учени в реалността, предаде Би Би Си Русия.

Могилата от епохата на Западната династия Хан (202 г. пр.н.е. - 8 г. н. е.) е открита през октомври миналата година в град Лоян – както и 3,5-литровата кана с неизвестно съдържание. Тъй като течността излъчвала лек аромат на алкохол, учените решили, че са се натъкнали на древен съд с вино.

Футуролог предсказа кога хората ще станат безсмъртни

Анализът обаче показал, че напитката представлява смес от индийски нитрат и разтвор на алуминиев камък. Според ръководителя на разкопките Пан Фушон, тези вещества са описани в древната даоистка литература като основни съставки на елексира, който дарява безсмъртие.

Ши Цзянчжен, директор на Института за културни реликви и археология в Лоян, заяви: "Течността е голяма ценност относно изследването на опитите на древните китайци за това как да се постигне безсмъртие и еволюцията на китайската цивилизация като цяло".

Седем прогнози за най-близкото технологично бъдеще

В допълнение към каната с елексира в погребалната площ от 210 квадратни метра, са открити и други бронзови артефакти, както и изписани глинени съдове и нефрит. Останките на високопоставен представител на китайската династия също са добре запазени.

Еликсирът на безсмъртието, останал непокътнат повече от две хиляди години, е почти прозрачна течност с леко жълтеникав оттенък. Не е изненадващо, че първоначално археолозите са го взели за алкохол - в такива древни погребални камери често могат да се открият съдове с вино, произведено от ориз и зърна от сорго.

Напитката е била излята в стъклен съд и е започнало изследване на нейния състав. Тогава се оказало, че това изобщо не е алкохол, а смес от калиев нитрат и алунит – в добавка с някои други примеси.

Богатите ще могат да си купят безсмъртие

В момента калиевия нитрат се използва широко в промишлеността - по-специално за производството на фойерверки и торове. Но, в комбинация с алунита, той се среща в няколко древни даоистки текста - в описание на рецепта за митичния "еликсир на живота".

Споменаването на такова питие, което дава безсмъртие на човека, който пие от него, може да се срещне в много древни култури. В древната китайска версия в състава му влизат също злато, живак, арсен и други негодни за консумация и дори токсични вещества.

Всъщност, както отбелязват учените въз основа на древни текстове, не знаем със сигурност дали някой наистина е пил от този еликсир или е бил само част от погребалния ритуал и е трябвало да даде на починалия вечен живот след смъртта.
БГНЕС