Обявиха селекцията за кинофестивала в Кан
Обявиха селекцията за кинофестивала в Кан / снимка: БГНЕС /

Творби на режисьорите Кен Лоуч, Педро Алмодовар, Джейн Кемпиън, Ларс фон Трир, Ален Рене и Куентин Тарантино ще се състезават в тазгодишното издание на кинофестивала в Кан, съобщиха организаторите на голямото филмово шоу, предаде АФП.

 

Легендата на френското кино Ален Рене ще се представи с филма "Диви билки", а останалите представители на домакините са Жак Одиар, Ксавие Жианоли и Гаспар Ное.

 

Куентин Тарантино, който през 1994 г. спечели Златна палма с "Криминале", сега ще покаже "Безславни копелета", военна драма на тема Втората световна война с Брад Пит и Даян Крюгер. Колкото и необичайно да изглежда, Тарантино ще бъде единственият представител на американското кино в Кан'2009.

 

Британецът Кен Лоуч, който през 2006 г. печели Златна палма с лентата "Вятърът в ечемичените ниви", сега ще се представи с "По следите на Ерик" за бившия френски футболист Ерик Кантона, допълва БГНЕС. Друг кандидат за палмата е датчанинът Ларс фон Трир с "Антихрист".

 

Австриецът Михаел Ханеке, който през 2001 г. спечели Голямата награда с филма "Панистката", сега ще покаже "Бялата панделка".

 

Испанецът Педро Алмодовар се представя с "Разкъсани прегръдки", в който отново се опира на своята муза Пенелопе Крус.

 

Друг носител на Златната палма – новозеландката Джейн Кемпиън, ще се представи със "Сияйна звезда", разказ за любовта между английския поет романтик Джон Кийтс и Фани Брон. Азия е представена с 6 творби, сред които личат "Отмъщение" с Джони Холидей на майстора на полицейските екшъни Джони То и "Пролетна треска" на китаеца Лоу Е, чийто филм е цензуриран в неговата страна.