Реакторът в Хъфей е постигнал температура от 100 милиона градуса Целзий, шест пъти повече от тази на Слънцето
Реакторът в Хъфей е постигнал температура от 100 милиона градуса Целзий, шест пъти повече от тази на Слънцето / ThinkStock/Getty Images
Пикът на новия 25-и цикъл на слънчевата активност ще бъде през 2022-2023 г., съобщи ТАСС, позовавайки се на руски астрономи.
 
Експерти на датската инвестиционна банка Саксо банк прогнозираха заплаха за световната икономика заради силна слънчева буря през 2019 г., свързана с началото са 25-ия цикъл на слънчева активност.

Изчезнаха всички петна на обърнатата към Земята страна на Слънцето
 
"Що се касае до началото на слънчевия цикъл, той може да започне през 2019 г., но това по-скоро ще се случи през 2020 г. Това обаче ще е само началото му, а големи геомагнитни смущения, предизвикани от слънчева активност, тогава не се очакват. Максимумът на слънчевия цикъл, когато са възможни силни избухвания, ще е през 2022 г. - 2023 г.", каза главният научен сътрудник от Пулковската обсерватория Юрий Наговицин.

Снимката е илюстративна
ThinkStock/Getty Images

Той отбеляза, че още е сложно да бъде прогнозирана мощността на слънчевите избухвания, които може да очакваме след три-четири години. Въпреки това вероятността от многомилиардни загуби и глобални катаклизми е близка до нулата.

Откриха на Слънцето вълни на Росби, досега наблюдавани само на Земята
 
Периодичността на слънчевата активност беше открита в средата на 19-и век. Традиционно продължителността на циклите се смята за 11-годишна. Те се характеризират със сравнително бърз ръст на слънчевата активност през първите три-четири години.

Разкриха причината за по-бавното въртене на външните слоеве на Слънцето
 
След това тя постепенно намалява за седем години. Слънчевите цикли обаче не се подчиняват на строг календар и продължителността им може да варира от седем до седемнайсет години.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА