Нова система не позволява на пиян шофьор да подкара колата
Нова система не позволява на пиян шофьор да подкара колата / netinfo

Компанията Нисан представи нова система за безопасност, която не позволя на шофьор, употребил алкохол, да използва автомобила си.

Датчиците за алкохолните пари са монтирани в облегалките на седалките на шофьора и на пътника до него, както и в лоста за скоростите. Първите улавят частиците от алкохола в дъха на шофьора и вежлив женски глас препоръчва на шофьора да се въздържи от пътуването.

Ако безотговорният водач все пак се хване за волана, датчикът на лоста за скоростите определя наличието на алкохол в потта, която се отделя на дланта.

След като алкохолът е открит, компютърът не просто предупреждава, но и блокира скоростната кутия. БГНЕС припомня, че датчици за наличие на алкохол в дъха на шофьора вече се използват от японските автомобилни производители, но двоен контрол се прилага за първи път.

Специалистите, разработващи системата, обаче изпитват известни затруднения, тъй като и много парфюмерийни продукти съдържат алкохол. Компанията обеща, че ще бъдат проведени изпитания в тази връзка.