Неделното печено месо е най-голямата британска икона
Неделното печено месо е най-голямата британска икона / ThinkStock/Getty Images

"Бийтълс", рибата и пържените картофи, чашата чай се нареждат сред водещите британски икони, но над всичко е традиционното печено месо в неделя, пише в. "Дейли мирър", позовавайки се на резултатите от проучване, направено сред 2000 души по поръчка на производителите на чайове "Тетли".

Анкетата, разкриваща с какво британците свързват националната си идентичност и гордост, показва, че след най-голямата икона - неделното печено, се нареждат рибата и пържените картофи и Би Би Си.

Експерти за ползите и вредите от месото

В челната десетка попадат още националният флаг, турнирът по тенис Уимбълдън, традиционната чаша чай, лондонското метро, кралското семейство, ситуационната комедия "Само баламите бачкат" и легендарната ливърпулска четворка "Бийтълс". В Топ 20 намират място Националната здравна служба, Лондон, Бъкингамският дворец, червените автобуси, Уинстън Чърчил, кралицата, реденето на опашки, девъншърският чай, Джеймс Бонд и Стоунхендж.

Запитани коя трябва да е националната емблема на страната, повечето участници в допитването са посочили чашата чай, следвана от Биг Бен и лика на кралицата.

На въпрос кои са най-характерните британски черти, участниците в анкетата са поставили в топ 3 обличането на летни дрехи при първата поява на слънце, прекалено честото поднасяне на извинения и разговорите за времето. Проучването показва още, че 82 процента от британците се гордеят с националността си. Националната гордост е достигнала пика си по време на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г.

Източник: БТА