Нарът - природен еликсир на младостта
Нарът - природен еликсир на младостта / снимка: sxc.hu

Нарът предпазва от сърдечно заболяване, намалява стреса и дори подобрява сексуалния живот. Ново изследване обаче показва, че плодът е и еликсир на младостта.

Екстракт от нар, включително от сърцевината, кората и семената, бил даван на 60 доброволци всеки ден в продължение на месец във формата на капсула. Учените изследвали дейността на химикалите в телата им, сравнявайки ги с участниците в контролна група, на които било дадено плацебо.

Те установили значително намаляване на нивото на маркер, свързван с разрушаването на клетките, което може да причини мозъчни заболявания, да наруши функционирането на мускулите, черния дроб и бъбреците и да има състаряващ ефект върху кожата, предава БГНЕС.

"Много сме развълнувани от това изследване, което според нас показва, че редовната консумация на екстракта от нар намалява процеса на окисляване на ДНК. Можем да гледаме на остаряването като на ръждясване или окисляване, което е вреден процес. Ще бъде голям пробив, ако можем да го предотвратим", заяви д-р Серхио Страйтенберг, ръководител на изследването на учените от частната лаборатория ПробелтеБио в Мурсия, Испания.