Най-дългата пица в света
Най-дългата пица в света / Thinkstock/Getty Images

Италия счупи вчера рекорда за най-дълга пица в света с пица "Маргерита" от километър и половина, предложена на гостите на Световното изложение в Милано, една от темите на което е храната, предаде Франс прес.

Съдията от рекордите на Гинес Лоренцо Велтри потвърди първенството на Италия с пицата с дължина 1595 м и 45 см, за която са били необходими 1500 кг домати, тон и половина моцарела, внушително количество зехтин и печене в пет различни фурни.

Прочутата пица с пресен босилек, създадена през юни 1889 г. в Неапол от главния готвач на "Пицерия Бранди" Рафаеле Еспозито в чест на посещение на кралица Маргарита Савойска, беше сервирана на около 30 000 посетители на Експото на 800 маси.

Предишния рекорд държеше Испания, но вчера той й бе отнет от 80 майстори на пици от цяла Италия. Триста метра от пицата рекордьорка бяха предоставени на Хранителната банка в Милано.

Любителите на изключително популярното кулинарно произведение се надяват този рекорд да подкрепи кандидатурата на пицата за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Над 300 000 души са подписали вече петиция в подкрепа на това.

Източник: БТА