Марион Котияр
Марион Котияр / Gulliver/Getty Images
Френската актриса и носителка на награда "Оскар" Марион Котияр ще бъде удостоена с награда за цялостно творчество през следващия месец от кинофестивала в Сан Себастиан, съобщи АФП.

Организаторите обявиха, че Котияр ще получи наградата "Доностия" при откриването на 69-ото издание на кинофестивала в испанския град на 17 септември.
Наградата "Доностия", която носи баското име на северния морски град в Бискайския залив, бе връчена за първи път през 1986 г. Сред лауреатите й са Мерил Стрийп, Ричард Гиър, Робърт де Ниро.

Журито е решило да удостои Марион Котияр с почетната награда, защото тя "блести ярко в европейски и американски продукции и изпълнява с талант и драматични, и комични, и екшън роли".

Френската актриса Котияр, която е на 46 години, се превърна в световна звезда с изпълнението на ролята на Едит Пиаф във филма "Едит Пиаф: Животът в розово", което и донесе и множество награди - "Оскар", "Златен глобус", БАФТА, "Сезар".
 

Награда "Доностия" за цялостно творчество тази година ще бъде връчена и на холивудската звезда Джони Деп. Решението на журито предизвика критики заради съдебното решение по дело на Деп срещу британски таблоид в Лондон, при което съдията прецени, че Деп нееднократно е посягал физически на актрисата Амбър Хърд по време на връзката им, заради което тя се е страхувала за живота си.

Международният кинофестивал в Сан Себастиан се провежда от 1953 г. и се смята за един от най-престижните в Европа. Неговото 69-о издание тази година ще се проведе от 17 до 25 септември.
БТА