В късните часове на празника Свети Валентин британската филмова индустрия засвидетелства любовта си към драмата за оцеляване "Завръщането", отличавайки я с пет награди БАФТА, предадоха световните информационни агенции.

Снимки от червения килим на наградите БАФТА вижте тук

Британската академия за кино и телевизия, която присъжда родния еквивалент на американски Оскар-и, отличи "Завръщането" в категориите за най-добър филм, най-добър режисьор (Алехандро Гонсалес Иняриту), най-добър актьор (Леонардо ди Каприо), операторско майсторство (Еманюел Любецки) и звук. Филмът "Завръщането", който е с най-много номинации за наградите Оскар - 12 на брой, затвърди позицията си на основен претендент за най-престижните отличия в света на киното.

Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ)

Ролята в "Завръщането" донесе на холивудския актьор Леонардо ди Каприо първа награда БАФТА в кариерата му след четири номинации за водещото британско отличие.

Леонардо ди Каприо грабна БАФТА за найдобър актьор
netinfo
Приемайки трофея си, Ди Каприо сподели, че в работата си е черпил вдъхновение от британски звезди като Том Кортни, Даниъл Дей-Луис, Питър О'Тул и екранния си партньор в "Завръщането" Том Харди. Носителят на приза за най-добър актьор посвети отличието на майка си, чийто рожден ден съвпадна с наградната церемония.

Големите победители на наградите Изборът на критиците

С поредния приз в наградния сезон Леонардо ди Каприо циментира статута си на основен фаворит за спечелването на Оскар. В колекцията на Ди Каприо все още липсва най-престижното киноотличие, за което е бил номиниран шест пъти. Пет от номинациите му са в актьорските категории. Мнозина смятат, че тази година Леонардо ди Каприо е по-близо от всякога до заветния Оскар и че най-сетне ще го получи.

Леонардо ди Каприо грабна БАФТА за найдобър актьор
netinfo
Продължавайки победния си ход в наградния сезон, поредно отличие спечели актрисата Бри Ларсън за изпълнението си в "Стая", циментирайки фаворитската си позиция за Оскар.

В поддържащите актьорски категории бяха отличени съответно Марк Райлънс за "Мостът на шпионите" и Кейт Уинслет за "Стив Джобс". Уинслет посвети наградата си на всички жени, които се съмняват в себе си.

Призът за най-добър британски филм беше присъден на ирландската емигрантска сага "Бруклин".

Две продукции със сериозни шансове за успех на Оскар-ите - "Спотлайт" и "Големият залог", получиха отличията съответно за най-добър оригинален и адаптиран сценарий.

Футуристичният екшън "Лудия Макс: Пътят на яростта" спечели четири награди БАФТА в техническите категории - за монтаж, дизайн на продукция, костюми и грим и прически.

Легендарният филмов композитор Енио Мориконе беше отличен с БАФТА за музиката към лентата "Омразната осморка" на Куентин Тарантино.

Призът за най-добра анимация беше присъден на "Отвътре навън". В документалната категория беше отличена лентата "Ейми" за възхода и падението на покойната певица Ейми Уайнхаус. За най-добър чуждоезичен филм беше избрана аржентинско-испанската черна комедия "Диви истории".

Леонардо ди Каприо грабна БАФТА за найдобър актьор
netinfo
Касоразбивачът "Междузвездни войни: Силата се пробужда" беше отличен в категорията за визуални ефекти. Изпълнителят на една от централните роли в седмия епизод от космическата сага Джон Бойега спечели приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката. Призът се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното.

Легендарният актьор от американско-бахамски произход Сидни Поатие, известен с ролите си във филмови класики като "На учителя с любов", "Познай кой ще дойде на вечеря" и "Среднощна жега", беше удостоен с почетно членство на БАФТА - най-високото отличие, присъждано от Британската академия за кино и телевизия.

Драмата "Каръл", която заедно с "Мостът на шпионите" водеше по номинации за наградите БАФТА с по девет на брой, не получи нито едно отличие.

Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия, се връчват две седмици преди Оскар-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното. Призовете бяха раздадени на церемония в Кралската опера в Лондон. Домакин на наградното шоу беше комикът Стивън Фрай.

Източник: БТА