Големите победители на наградите Изборът на критиците
Големите победители на наградите Изборът на критиците / Guliver/Getty Images

Разследващата журналистическа драма "Спотлайт" и научнофантастичният екшън "Лудия Макс: Пътят на яростта" доминираха на наградите "Изборът на критиците" във филмовите категории. В телевизионните категории четири отличия спечели "Фарго", съобщават Асошиейтед прес и Контактмюзик.

Драмата "Спотлайт" получи приза в топ категорията за най-добър филм, както и отличията за най-добър актьорски състав и най-добър оригинален сценарий на Джош Сингър и Том Маккарти.

Научнофантастичният екшън "Лудия Макс: Пътят на яростта", който беше с най-много номинации за наградите "Изборът на критиците" с 13 на брой, "отвя конкурентите" си с пет отличия в техническите категории - за сценография, монтаж, костюми, прически и грим и визуални ефекти. Към тях лентата прибави призовете за най-добър режисьор за Джордж Милър, най-добър екшън филм, най-добър актьор в екшън филм за Том Харди, най-добра актриса в екшън филм за Шарлийз Терон.

Наградите "Изборът на критиците" за най-добър актьор и актриса бяха присъдени съответно на Леонардо ди Каприо за "Завръщането" и Бри Ларсън за "Стая". Ди Каприо и Ларсън вече спечелиха актьорските отличия Златен глобус и затвърдиха позициите си на фаворити за Оскар.

Кой ще грабне Оскар 2016: Номинациите

За най-добър млад актьор беше избран 9-годишният актьор Джейкъб Трембли, който партнира на Бри Ларсън в "Стая".

Филмът "Големият залог" спечели три награди "Изборът на критиците", сред който за най-добра филмова комедия и най-добър актьор във филмова комедия за Крисчън Бейл.

Силвестър Сталоун повтори триумфа си от наградите Златен глобус с приза за най-добър актьор в поддържаща роля за "Крийд: Сърце на шампион". Ветеранът побърза да благодари на режисьора Райън Куглър и изпълнителя на главната роля Майкъл Б. Джордан, за да не изпада отново в конфузна ситуация. На наградите Златен глобус Силвестър Сталоун забрави да изкаже благодарност към Куглър и Джордан и се наложи след това да поправя грешката си в социалните мрежи, припомня Асошиейтед прес.

Призът за най-добра актриса в поддържаща роля беше присъден на Алисия Викандер за "Момичето от Дания".

Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ)

Сред отличниците на наградите "Изборът на критиците" във филмовите категории се наредиха още Чарлз Рандолф и Адам Маккей (най-добър адаптиран сценарий за "Големият залог", Еманюел Любецки (операторско майсторство за "Завръщането"), "Отвътре навън" (най-добра анимация), "Ейми" (най-добър документален филм), Ейми Шумър (най-добра актриса във филмова комедия за "Тотал щета" и приз за най-полезен играч), "Ex Machina: Бог от машината" (най-добър научнофантастичен/хорър филм), "Синът на Саул" (най-добър чуждоезичен филм), Уиз Калифа (песен от филм за See You Again от "Бързи и яростни 7", Енио Мориконе (оригинална музика за "Омразната осморка"), "Индъстриъл лайт енд меджик" на Джордж Лукас (награда "Гений").

Наградите "Изборът на критиците" се присъждат от Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association), която обединява 250 професионалисти от САЩ и Канада. За първи път, подобно на призовете Златен глобус, филмовите награди бяха раздадени заедно с отличията за телевизия, които се присъждат от Асоциацията на телевизионните журналисти.

И тази година „бялата надпревара" за Оскар разбуни духовете

В телевизионните категории доминира минисериалът "Фарго". Продукцията водеше по номинации с осем на брой, от които спечели четири отличия. Сред призовете на "Фарго" са за най-добър телевизионен филм/минисериал и най-добра актриса в телевизионен филм/минисериал за Кирстен Дънст.

Сред останалите отличници в телевизионните категории се наредиха "Господин Робот" (най-добра телевизионна драма), Рами Малек (най-добър актьор в телевизионна драма за "Господин Робот"), Кари Куун (най-добра актриса в телевизионна драма за "Останалите", "Master of None" (най-добра телевизионна комедия), Джефри Тамбор (най-добър актьор в телевизионна комедия за "Трансродител"), Рейчъл Блум (най-добра актриса в телевизионна комедия за "Шантавата бивша приятелка"), Идрис Елба (най-добър актьор в телевизионен филм/минисериал за "Лутър", "Гласът" (най-добро телевизионно риалити).

Източник: БТА