/ Gulliver/Getty Images
Преди 124 години двамата правят първата платена прожекция на филм
На 28 декември 1895 г. братя Люмиер правят първата платена прожекция на филм. Това става в сутерена на „Гранд кафене” на Булеварда на Капуцинките.

Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан остават в историята като основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори. Баща им притежавал фотографско студио и двамата бъдещи изобретатели работели при него. Огюст започнал да помага като управител, а Луи се заел с физика. Една от новостите, които той открил, било заснемане на движещ се образ. Братята окончателно изоставили фотографията и се заели само с кинематография, след като баща им се пенсионирал през 1892 г.
 
Жорж Мелиес - илюзионист и мечтател, създателят на атракционното кино

Първият филм, направен от тях, се нарича „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време” и е с продължителност 46 секунди. Направен е с патентования на 13 февруари 1894 г. апарат, наречен кинематограф. Това е многофункционална кинокамера с грайферен механизъм, която осигурява равномерно поддържане на каданса при снимането и плавното темпо на прожекцията.
 
Първата прожекция на „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време” е още на 21 март 1895 г. пред заседанието на дружеството за подпомагане на националната промишленост. Но първата публична прожекция те правят едва в края на същата година. Първият ден били продадени едва 35 билета. Но само седмица по-късно 2500 души се блъскали, за да видят новото изобретение.
 
Холивуд съживи „Пътуване до Луната” на Жорж Мелиес

Любопитен факт е, че първоначално братята обявяват киното за „изобретение без бъдеще”. Едва после размислят и отказват да продадат патента си на Жорж Мелиес, който има желание да го превърне в индустрия. Междувременно се появяват съмнения, че камерата е изобретена и патентована като „Cinematographe Leon Bouly” от френския изобретател Леон Були на 12 февруари 1892 г., но в крайна сметка авторските права стават притежание на братята Люмиер.
 
През 1896 г. братята правят кинообиколка в Лондон и Париж. Правят прожекции на кратките филми „Пристигането на влака на гара Ла Сьота”, „Храненето на бебето” и комичната сценка „Полетият поливач”.
 

Двамата братя започват да се занимават с цветна фотография и през 1903 г. патентоват устройството „Автохром Люмиер”. Компанията „Люмиер” се превръща в един от най-големите производители на фотографски продукти в Европа.