/ Thinkstock/Getty Images
Въпреки че социалната дистанция е вече задължителна в много страни, наистина ли 2-та метра са магическото число, което ще ни предпази?

Изследователи от Великобритания откриха, че силата на кихане или кашляне може да изхвърля микроби далеч над 2 метра, съобщи „Стъди Файндс“.

Изследването им установява, че капчици от незащитено кихане могат да действат като „мини атомна бомба“ и да пътуват два пъти по-далеч, отколкото изисква социалното дистанциране.

Екип от университета в Лафбъроу създаде математически модел, за да покаже какво се случва, когато хората се кашлят или кихат на открито. Откритията им разкриват, че потенциално инфекциозните капчици редовно достигат на 3,5 метра разстояние без маска за лице.

Д-р Емилиано Ренци и студентът Адам Кларк събират данни в дома на изследователя, докато лабораториите остават затворени по време на заключванията заради COVID. Д-р Ренци казва, че най-големите капчици от кихане постоянно са се приземявали на повече от 2 метра разстояние от началната точка.

Авторите на изследването казват, че този проблем е резултат от „плаващия вихър“, турбулентно движение на горещ и плътен въздух, изхвърлен по време на кашляне или кихане. Влошавайки нещата, изследователите доказват, че обхватът на капчиците може значително да се промени в зависимост от това как някой накланя главата си.

„В повечето от нашите анализи прогнозите, направени по нашия модел, показват, че най-големите капчици постоянно надвишават хоризонталните диапазони от 2 метра от източника, преди да се утаят на земята“, казва д-р Ренци в университетско съобщение. „В някои случаи капчиците се придвижват на повече от 3,5 метра от плаващия вихър, който действа като мини атомна бомба“, добавя Ренци.

Според него, настоящите насоки, насърчаващи социалното отдалечаване на 2 метра, може да не са достатъчни, за да спрат предаването на вируса.

„Нашият модел също така показва, че по-малките капчици се носят нагоре от този мини вихър и отнема няколко секунди, за да достигнат височина от 4 метра“, обяснява Ренци. „На тези височини вентилационните системи на сградите ще пречат на динамиката на облака и можете да се заразите.“

Изследователите казват, че има нещо, което всеки може да направи, за да контролира тази заплаха. Тяхното проучване установява, че накланянето ви надолу, когато кашляте или кихате, може драстично да намали обхвата на пътуването на капчиците.

„Препоръчваме поведенчески и културни промени сред населението, за да насочим кашлицата към земята, в допълнение към носенето на маски, които биха могли да помогнат за намаляване на риска от пряко предаване на респираторни вируси на къси разстояния“, заключава Ренци.
БГНЕС