Кихаща мишка ще помага за лекуването на астма
Кихаща мишка ще помага за лекуването на астма / снимка: БГНЕС

Британски експерти са успели да отгледат мишка, която може да бъде заразена с вируси, предизвикващи респираторни заболявания у хората.

Учените се надяват, че това ще помогне да бъдат разработени нови методи за лечението на разнообразни заболявания, включително и на астма. Досега се смяташе, че риновирусите, които предизвикват заболявания на горните дихателни пътища и могат да провокират астма и хроничен бронхит, поразяват само хората и човекоподобните маймуни. Тези вируси са открити преди около 50 години, но оттогава учените не успяха да постигнат значителни успехи в борбата с тях, защото не успяваха да се прихванат на опитни животинки, съобщава БГНЕС.

Сега проблемът е решен. „Мишките трябва много да ни помогнат при разработване на нови методи за лечение на обикновените простудни заболявания и потенциално смъртоносните болести, включително острите пристъпи на астма и хроничния бронхит“, казва авторът на изследването Себастиан Джонсън. 90% от известните на науката риновируси атакуват човешкия организъм, като се съединяват с определен тип молекули, разположени на повърхността на клетките. Аналогичните молекули в клетките на мишките са невъзприемчиви към подобни вируси.

Британските учени са успели да променят клетките на мишките по такъв начин, че те вече приличат на човешките. „90% от хората, болни от астма, казват, че настинката и грипът предизвикват астматични симптоми. Засега няма никакво специфично лечение за астмата, предизвикана от вируси, и дори лечението със стероиди не винаги помага“, казва Лини Мейл от британската благотворителна организация „Asthma UK“. „Надяваме се, че това постижение ще ни помогне да разберем по-добре природата на вирусните инфекции и връзката им с астмата“, добавя тя.