В днешно време онлайн пространството е домейн на Tik Tok звезди и Instagram инфлуенсъри. Преди броени години обаче в интернет на мода беше друг тип съдържание - Youtube влоговете. В периода между 2010 г. и 2016 г. много видео блогъри достигнаха рекордна слава, осигурила им милиони долари, собствени линии продукти, сделки за книгоиздаване и дори восъчни фигури в музея на Мадам Тюсо.

Разбира се, Youtube видеа има и днес, но тази първа, почти боготворена вълна от влог знаменитости изглежда е отшумяла. Много от тях вече са изчезнали от социалните мрежи и преследват различни кариери, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7.

Ето какво се случва сега с пет от бившите ни Youtube фаворити: 

Зоела

Едва ли има някой, който олицетворява ерата на Youtube знаменитостите така, както Зои Съг (или Зоела, както бе известна на феновете си). 31-годишната англичанка нашумя през 2009 г., когато създаде канала си за видеа “Zoella”. Запазена марка на Зои бяха влоговете тип “какво си купих”, в които тя показваше най-новите си модни и козметични находки. Този формат видеа се оказа повече от успешен, спечелвайки ѝ над 11 милиона абоната. 

На върха на славата си тя издаде поредица тийнейджърски романи, основа собствена марка продукти и дори бе увековечена в музея за восъчни фигури “Мадам Тюсо”. Днес Зои изглежда е взела крачка назад от Youtube пространството, макар все още периодично да публикува на влог страницата си “More Zoella”, основният и канал не е бил обновяван от 3 години. За това обаче си има добра причина. Освен че развива лайфстайл марката “Зоела” (вече фокусирана върху по-зряла публика), Зои стана майка за първи път в края на август тази година.
 

Ингрид Нилсен

През 2012 година светът бе полудял по видеата тип “направи си сам”. Рамки за снимки, разноцветни тениски, кецове с нарисувани по тях цветчета - почти нямаше вещ, която да не бе пострадала от опитите ни да се правим на Микеланджело. Причината за това бе не друг, а американската влогърка Ингрид Нилсен (станала известна като “MissGlamorazzi”).

Ингрид е една от онлайн звездите, претърпели най-голяма трансформация. През 2015 година влогърката публикува видео, в което разкри, че е хомосексуална. Следвайки това признание, тя започна да прави съдържание, насочено към по-зряла публика. И така до 2020, когато Ингрид обяви, че окончателно напуска Youtube. Причината? Днес тя се фокусира основно върху личностното си израстване, както и върху марката си за свещи “The New Savant”.
 

Бетани Мота

Ако Ингрид Нилсен бе кралицата на “направи си сам” видеата, то Бетани Мота (с Youtube канал “MacBarbie07”) бе тяхната принцеса. 25-годишната американка нашумя като тийнейджърка с влоговете си на тема мода, гримове и готвене. С близо 10 милиона абоната през 2013 тя дори създаде собствена линия дрехи в колаборация с марката “Aeropostale”, а през 2015 участва и в риалити предаването “Dancing With The Stars”. 

Днес Бет отново публикува в Youtube, макар с намалена популярност и не толкова често. Изглежда  неин приоритет е личният живот (и връзката ѝ с танцьора Дерек Сандовал!), а влоговете са по-скоро хоби, отколкото кариера.
 

Тайлър Оукли

Докато някои Youtube знаменитости напускат платформата завинаги, други изглежда просто се нуждаят от малко почивка. Такъв е случаят с Тайлър Оукли, който нашумя преди десет години с комедийните си скечове и видеата си на тема ЛГБТ обществото. С над 8 милиона абоната жизнерадостният американец си спечели собствена рубрика в шоуто на Елън Дедженерис, а през 2017 дори бе включен в списъка на списание “Forbes” – “30 под 30”.

Миналата година Тайлър публикува видео, в което сподели, че се нуждае от почивка. “Започнах на 18, а сега съм на 31,” каза той. “Може да откриете кадри на живота ми от всяка седмица през този период.” За щастие Тай бе категоричен, че това не е “Сбогом!”, а просто “До скоро!”. За момента той се е посветил на подкаста си “Psychobabble” (“Психобрътвежи” – бел. прев.), а ние нямаме търпение да го видим отново пред камера!
 

Джак и Фин Харис

Малко са тези от нас, които през 2012 г. не бяха хлътнали по синеоките близнаци Джак и Фин Харис. Джак публикуваше влогове в Youtube канала си “JacksGap”, а Фин беше нещо като гост-звезда във видеата на брат си. Дуото се оттегли от влог пространството сравнително рано – през 2013 г., за да се занимава с по-зрели проекти. 

На близнаците изглежда им бе омръзнало да бъдат виждани като тийн идоли. Вместо влогове с предизвикателства днес те създават информационни постове и видеа, свързани с опазването на околната среда. И макар това да означава, че получаваме по-малко от техния екранен чар, ние сме горди с посланието, което промотират.