Какво означава прозявката
Какво означава прозявката / снимка: sxc.hu

Когато ваш приятел се прозява, докато говорите, не се сърдете. Напротив, приемете го като комплимент.

Прозявката не е израз на отегчение, а може да показва съпричастност, установиха италиански учени. Те смятат, че заразната прозявка, когато се прозявате, след като вече някой го е направил, е знак, че живо се интересувате от мислите и чувствата му.

Това е теорията на италианските учени, които наблюдавали над 100 мъже и жени от четири континента, когато отивали на работа, хранели се в ресторанти и седели в чакални. Когато някой от доброволците се прозявал, изследователите отбелязвали дали някой друг в радиус от три метра е "уловил" прозявката, т.е. се е прозял в следващите три минути.

Резултатите показали, че расата и полът не оказват влияние върху това дали се поддаваме на неконтролируемия пристъп на прозяване, предава БГНЕС. Но има разлика в зависимост от това доколко добре се познават двама души. Реципрочната прозявка е най-вероятно да възникне сред членове на семейството, отколкото сред приятели или познати. Тя е по-малко срещата сред непознати.

Учените от университета в Пиза стигнали до заключението, че прозяването е подтиквано от това доколко близки сме с някой и доколко е вероятно да се чувстваме съпричастни с него.