/ Gulliver/Getty Images
Двеста и петдесетата годишнина от рождението на композитора Бетовен ще бъде отбелязана днес с изпълнение на драматичната му Пета симфония.

Концертът на Западно-източния Диван оркестър под диригентството на Даниел Баренбойм ще бъде излъчен по телевизията, радиото и в интернет, предаде ДПА.



Баренбойм и оркестърът му ще свирят в операта в Бон - родния град на именития композитор, в отсъствието на публика.

"Мога само да се надявам, че ще се получи", сподели ден по-рано 78-годишният диригент и пианист, който ще дирижира изпълнение и на Третия концерт за пиано на Бетовен. Точната дата, на която композиторът се появява на бял свят, остава неизяснена.

Според църковния регистър той е кръстен на 17 декември 1770 г. и се предполага че е роден ден по-рано. По-голямата част от живота си Лудвиг ван Бетовен прекарва във Виена, където умира през 1827 г. Концертът, по време на който германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще направи предварително записано обръщение, трябваше да бъде заключителното събитие в юбилейната година на Бетовен.

Други планирани концерти обаче бяха отложени, като се очаква да бъдат изпълнени следващата година. Ден по-рано в началото на пленарната си сесия Европейският парламент отдаде почит към Бетовен, чиято музикална версия на "Одата на радостта" на Фридрих Шилер е негов официален химн. Композицията, изпълнена от брюкселския ансамбъл "Оксалис", прозвуча в залата на парламента във видео предаване.
БТА