изкуствен интелект
изкуствен интелект / iStock/Getty Images
Изкуственият интелект вече е тук от известно време и непрекъснато се развива, така че не е като филмовото изкуство да е първото в списъка на тази голяма промяна в технологиите. Въпреки това хората започват да експериментират как точно могат да използват този нов аспект на компютърните технологии за създаване на изкуство и един германски предприемач смята, че е открил поне един начин.

Според The Byte германският технологичен предприемач Фабиан Щелцер работи по създаването на (почти) изцяло създаден от изкуствен интелект филм, озаглавен Salt. Като използва свободно достъпен онлайн софтуер за генериране на изображения като Midjourney, DALL-E 2 и Stable Diffusion и генератори на гласове като Murf, Stelzer създава научнофантастичен филм на серийни части. По принцип Стелцер дава текстови подсказки на тези програми с изкуствен интелект, те създават образи и гласове, които се редактират заедно, за да се създаде разказ. Стелцер гледа на това като на история, управлявана от "избор на общността", в която предложенията на зрителите се използват за изграждане на следващата стъпка от сюжета. В известен смисъл това прилича на "Избери своето приключение", само че вместо човешките писатели-призраци под ръководството на Bantam Books, изкуственият интелект създава образи, които захранват човешкото въображение, което ги връща обратно към машините за следващата стъпка. Страхотно, нали?

Изглежда, че "Salt" черпи визуални идеи от научнофантастични филми от 70-те години на миналия век като "Тихо бягане" и "Тъмна звезда". По-специално, има някои истински вибрации на оригиналния "Извънземното" на Ридли Скот. От това, което може да се види от генерираните с изкуствен интелект кадри, изглежда, че в центъра на Salt е група космически изследователи (вероятно някакъв вид миньори или индустриални работници, както в "Пришелеца"), които откриват планета с огромни залежи от сол. Има проблясъци на кораби, плаващи в орбита, тъмни пещери, пълни с минерални залежи, и някои наистина страховити неща. Всички гласове (с изключение на този на Фабиан Стелцер) са получени от изкуствен интелект, което прави всичко това завладяващо.

Засега инструментите за изкуствен интелект, които се използват за създаването на "Salt", могат да работят само с неподвижни изображения, така че това не е точно "филмова картина". Със сигурност обаче има история на научнофантастични филми, които се възползват от предимствата на неподвижното изображение, така че това не е задължително да омаловажи направеното тук.

Като се има предвид, че Фабиан Стелцер е описан като предприемач, не би трябвало да е изненада, че той описва проекта с изключително хиперболични думи. В разговор с PCMag Стелцер описва експеримента като част от движение в областта на изкуствения интелект, което съперничи на развитието на самата фотография. Tой казва, че това може дори да се сравни с развитието на писаното слово, т.е. с основата част от цивилизацията.

 
БГНЕС, GIANT FREAKIN ROBOT