Най-младият милиардер в света използва изкуствен интелект за да изчисли щетите от руските бомби в Украйна. 

Като дете Александър Уанг е толкова добър в математиката, че участва в национални състезания по математика и програмиране в САЩ. На 25 години той е най-младият самоизградил се милиардер в света, а сега компанията му използва изкуствен интелект, за да анализира какви щети нанасят руските бомби на Украйна.

Scale AI, базираната в Сан Франциско компания на Уанг, която е на шест години, вече е подписала три договора на стойност 110 млн. долара, за да помогне на американската армия да разработи изкуствен интелект.

Технологията Scale AI работи много по-бързо от хората при анализа на сателитни изображения и има и други приложения освен за военни цели. Според „Форбс“ повече от 300 компании, като Flexport и General Motors, използват тази технология за извличане на информация от данни, като например самоуправляващи се автомобили или милиони документи.
"Всяка индустрия има в ръцете си огромни количества данни. Нашата цел е да им помогнем да разгърнат потенциала на тези данни и да стимулират бизнеса си с изкуствен интелект", казва Уанг пред „Форбс“.

Син на двама физици, работещи по оръжейни проекти на американската армия, той основава компанията си, когато е на 19 години.
"Казах на родителите си, че това ще е нещо, което ще правя през лятото", обяснява той, тъй като по това време учи в Масачузетския технологичен институт. "Очевидно е, че никога не се върнах в университета."

След кръга на финансиране от 325 млн. долара Scale AI се оценява на 7,3 млрд. долара. Уанг, който притежава 15% от компанията, има състояние от 1 млрд. долара.
БГНЕС