/ БТА
Изследователи от университета на Лийдс, Великобритания, разработиха невронна мрежа, която може лесно и точно да разпознае и очертае движението на големи антарктически айсберги от сателитни снимки, като се справя със задачата за 0,01 секунди, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Новаторският подход в изследването е в ярък контраст с трудния и отнемащ много време ръчен метод, използван от изследователите досега.

Ръководител на проучването, публикувано в специализираното издание The Cryosphere, е Ане Бракман-Флогман. Тя е провела изследването по време на докторантурата си в университета на Лийдс. Сега тя работи в Арктическия институт на Норвегия в Тромсьо и подчертава значението на големите айсберги в антарктическата околна среда.

"Гигантските айсберги са значими компоненти на антарктическата околна среда. Те въздействат на физиката, химията и биологията на океана, както и на морските дейности, разбира се. Следователно е от ключово значение да бъдат локализирани айсбергите и да се наблюдават размерите им, за да се оцени колко вода от топящия се лед освобождават в океана", каза тя.

Радарната мисия "Сентинел-1" на програма "Коперник" играе ключова роля в иновативния метод за използване на изкуствен интелект за картографиране на айсбергите, като осигурява изображения на айсбергите, независимо от облачността или липсата на дневна светлина, се посочва в съобщението, публикувано на сайта на ЕКА. На снимки от сателити, оборудвани с подобни на камери инструменти, айсбергите, морския лед и облаците изглеждат сходно и затова е трудно да се отличат айсбергите. На радарните снимки на "Сентинел-1" айсбергите се виждат като ярки обекти на фона на тъмния океан и на морския лед.
Антоанета Маркова/БТА