Иранците заснеха своя отговор на филма “300”
Иранците заснеха своя отговор на филма “300” / netinfo

Тъй като иранците смятат холивудския блокбастър “300” за обиден за тяхната нация, те са решили да представят “своя версия” на филма под заглавието “Славата на Персеполис”.

С този филм иранците ще се опитат да представят разказ, различен от предложения от американските режисьори и продуценти и да върнат достойнството на иранците и на Персеполис, пише БГНЕС.

“Инициатор за продуцирането на филма е Центърът за изследвания “Парсех”, който желае да представи Персеполис на потенциалните зрители и да ги покани да отидат да го видят. Това е място, което си струва да се види, защото между другото там има и доказателства за технологични иновации от онова време, които и днес се използват”, заяви Мохамад-Хасан Талебян, директор на центъра “Парсех”.

Филмовият критик Реда Доросткар, който е бил на премиерата на филма, подчерта, че е важно да се защитят и да съхранят иранската история и идентичността на народа. Според него трябва да се снимат филми, които да се основават на исторически факти и в същото време ще бъдат част от историята.