/ iStock/Getty Images
Ябълка със среден размер е еквивалентна на изядено парче хляб с дебелина от 1,5 сантиметра, така че прекомерната консумация на този плод е опасна за хора със затлъстяване и захарен диабет. На здравите хора се препоръчват два до четири плода на ден след основното хранене, което ще помогне да се избегнат кислородният глад и някои проблеми със сърдечно-съдовата система, казаха диетолози и ендокринолози пред РИА Новости.

"Най-голямото предимство на ябълките е, че този плод държи рекорда по съдържание на желязо. А желязото е необходимо за образуването на достатъчен брой червени кръвни телца – те доставят кислород, подхранващ органите и тъканите. Така че консумацията на ябълки косвено предотвратява кислородния глад. Това е много важно за хора, страдащи от бронхопулмонални и сърдечно-съдови заболявания “, каза ендокринологът, кандидат на медицинските науки Залина Гусова.

ябълки
ThinkStock/Getty Images

Много полезна, според ендокринолога, е ябълковата кора, съдържаща фитохимикали, които имат противовъзпалително действие. Тя съдържа и пектин, който помага за подобряване на храносмилането. Освен това микроелементите и витамините, „доставяни“ от ябълките, спомагат за поддържането на кожата, ноктите и косата в добро състояние.

"Семената на този плод съдържат голямо количество йод. Въпреки това те съдържат и циановодородна киселина. Смята се, че повече от три или четири семена на ден не трябва да се консумират", каза Гусова.

ябълки
iStock/Getty Images

Всъщност ябълките са доста висококалорични храна, тъй като съдържат фруктоза, която, преминавайки през черния дроб, се превръща в захароза. Така че, излишната консумация на ябълки е нежелателна за хората с диабет и затлъстяване ", каза експертът.

Тези, които не обичат цели ябълки, трябва да изберат ябълковото пюре. Много полезни, според Гусова, са печените ябълки с вече разрушени фибри - в тази форма те не причиняват обостряне на хроничния гастрит.

ябълки
iStock/Getty Images

БГНЕС