И кинозвезди са замесени в „панамските документи“
И кинозвезди са замесени в „панамските документи“ / Guliver/Getty Images

В скандала за данъчни измами, свързан с публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон разследвания въз основа на изтичането на 115 милиона документи от базираната в Панама адвокатската фирма "Мосак Фонсека", са замесени и хора от културните среди, като испанския режисьор Педро Алмодовар, белгийския му колега Франко Драгоне и китайския актьор Джаки Чан, пише в. "Фигаро".

Голямото изтичане на документи - от Русия до Исландия и ФИФА

Испанският в. "Мундо" разкрива, че имената на Педро Алмодовар и брат му Агустин фигурират в "панамските документи". Имената им са свързани с компанията "Глен вали корпорейшън", регистрирана на Британските Вирджински острови, смятани за данъчен рай, през 1991 г. Говорител на режисьора не е пожелал да направи коментар пред вестника.

Китайският актьор и майстор на бойните изкуства Джаки Чан също е цитиран от испанския вестник. Според документи на "Мосак Фонсека" Джаки Чан е акционер в 6 фирми на Британските Вирджински острови.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

Белгийският в. "Соар" пък съобщава, че талантливият режисьор Франко Драгоне е компетентен, когато става въпрос да се прикрият договори и финансови транзакции. Чрез офшорната си фирма "Лина интернешънъл" той е ползвал услугите на Джулиано Пепарини, хореографа на спектакъла "Дом върху танцуваща вода" в казино в Макао.

Източник: БТА