/ Istock
Райските ябълки произхождат от Китай и растат най-добре в тропически и субтропични региони като Израел и Турция, както и Южна Русия. Гръцкото наименование на плода е „диоспирос“ и означава "храна на боговете". У нас се отглежда предимно в Южна България. Известни са около 500 вида райски ябълки.

Райската ябълка е полезна като храна, но и като лечебно средство. Не напразно я наричат „храната на боговете“.

Плодът е богат на бета-каротин, йод, желязо, калий, магнезий и витамини от група В. Повишава хемоглобина, подобрява работата на черния дроб, бъбреците и нервната система, нормализира кръвното налягане и храносмилането.

Но за някои хора райската ябълка може да бъде опасна.

Поради високото съдържание на захар не се препоръчва при диабет и проблеми с панкреаса. Ограничете консумацията по време на панкреатит и през първите месеци на кърмене.

„Търсете плодове със изсушени листа и ярки цветове. Да се ​​съхранява при 0°C и висока влажност. Работете внимателно, за да не повредите меките плодове“, съветват специалистите. При правилна грижа ябълките могат да се пазят свежи почти месец.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер