Google отбеляза 106 години от рождението на Симон дьо Бовоар
Google отбеляза 106 години от рождението на Симон дьо Бовоар / screenshot/Google

Google подготви специално лого на официалната си страница, за да отбележи навършването на 106 години от рождението на Симон дьо Бовоар. Френската писателка е известна със своите увлечения към философията, феминизма и политиката, автор на множество новели, есета и биографии.

Най-популярната й творба е трактатът „Вторият пол”, който тя публикува официално през 1949 г. В него Симон-Ернестин-Люси-Мари Бертран дьо Бовоар предоставя алтернативна гледна точка на въпроси, свързани с потисничеството на жените в съвременното общество. Идеите, представени от нея, се превръщат в основа на феминистките течения.

В по-голямата част от трактата си Бовоар се занимава със скицирането на културните образи на мъжествеността и женствеността, в чиято светлина мъжете и жените се възприемат. Тя разглежда многообразните социални действия, които имат за цел да държат жените в подчинено положение и да не им позволяват да търсят собствено превъзходство. Именно чрез тях човек, който не се ражда жена, се превръща в жена - може би най-прочутото твърдение на Бовоар.

Симон дьо Бовоар е известна и с дългата си връзка с Жан-Пол Сартър. Двамата се запознават в Екол, Франция. И въпреки желанието на Сартър да се оженят това никога не се случва заради финансови проблеми.