Жените доминират на наградите „Грами“ тази година
Жените поставиха рекорди на церемонията на наградите „Грами“ тази година - многолюдно шоу при спазване на социална дистанция с музикални изпълнения на живо, които така липсваха през изминалата година на пандемия, съобщи Асошиейтед прес.

Ексцентричност и блясък на червения килим на наградите Грами (СНИМКИ)

Четири жени спечелиха най-големите награди. Тейлър Суифт стана първата жена, печелила приза за албум на годината три пъти. Бионсе, която взе 28-ата си награда, стана жената с най-много отличия в историята на наградите „Грами“.

Бионсе стана най-награждаваната певица с „Грами“ в историята (ВИДЕО/СНИМКИ)

H.E.R. спечели в категорията "Песен на годината", а Били Айлиш взе за втори пореден път приза за запис на годината и каза на публиката, че наградата заслужава рапърката Меган Дъ Стелиън, която бе отличена за най-добър млад изпълнител.

Макар и преди да се е случвало четирите водещи награди да отиват при жени, за първи път четири различни артистки печелят в тези категории.

Дуа Липа, която взе "грамофонче" за най-добър вокален поп албум, каза зад кулисите на шоуто, че чувства силата на жените, след като толкова много дами печелят награди в 63-ото издание на „Грами“.

Дуа Липа
Дуа Липа БТА

Тейлър Суифт спечели с алтернативния си албум "folklore", който записа и издаде изненадващо през изминалата пандемична година. Тя е отличава с този приз и преди, за албумите "Fearless'' и "1989''.

Бионсе влезе в шоуто с 24 победи от минали години и грабна още четири отличия, сред които и за най-добро ар енд би изпълнение за "Black Parade'', за най-добро музикално видео за "Brown Skin Girl'', както и за най-добро рап изпълнение и най-добра рап песен за "Savage'' в сътрудничество с Меган дъ Стелиън.

"Вярвам, че работата ми като творец,, както и на всички нас, е да представяме своето време, а то е много трудно", каза Бионсе на сцената при получаването на наградата за "Black Parade'. Тя обясни, че е създала песента в чест на "красивите черни крале и кралици" по света. Бионсе вече изравни сили с продуцента и музикант Куинси Джоунс за второто място сред всички носители на „Грами“. Тя изостава единствено след покойния диригент Джордж Солти, носителят на най-много награди „Грами“ в историята - 31.

Но не само Бионсе се записа в историята, цялото ѝ семейство го стори. Цялото "кралско семейство в музиката" бе отличено в неделя вечер - Джей Зи получи своя 23-ти "грамофон", поделяйки със съпругата си наградата като съавтор на "Savage".

Блу Айви Картър, която е на девет години, стана втората най-млада изпълнителка, отличена с „Грами“ в 63-годишната история на наградите, като подели наградата за най-добро видео с майка си Бионсе.

Рапърката Меган дъ Стелиън, получила три награди, също се записа в историята като първата жена, отличена за най-добра рап песен. Тя е и петият рапър, заслужил приза за най-добър млад изпълнител.

Още преди началото станаха известни някои от носителите на наградите тази година. Предварителните призове бяха обявени онлайн. Въпреки очакванията на мнозина южнокорейската момчешка формация Би Ти Ес не успя да стане първата кей-поп група с "Грами". Те отстъпиха пред Лейди Гага и Ариана Гранде, които получават приза в категорията за най-добро изпълнение на поп дуо или група за сингъла си "Rain on Me", съобщи Ройтерс.

Кание Уест е отличен за най-добър съвременен християнски албум за "Jesus is King".

Хари Стайлс спечели „Грами“ за най-добро солово поп изпълнение с хита си "Watermelon Sugar“.

Хари Стайлс
Хари Стайлс Gulliver/Getty Images

Бионсе бе водещият претендент с общо девет номинация. Тя не пя на шоуто, но Тейлър Суифт го стори.

Певицата изпълни парчетата си "cardigan'' и "august'' от албума "folklore'', както и "willow'' от тавата "evermore''. Към нея се присъединиха и Джак Антонов и Арън Деснър, които поделиха с певицата наградата за албум на годината.

Шоуто бе хибридно и включваше и предварително записани изпълнения, което позволиха четиричасовата програма да премине безупречно, нещо не особено характерно в условията на глобална пандемия.

Водещият Тревър Ноа се шегуваше с пандемията и с 2020 г. при живите си включвания от Лос Анджелис, където присъстващите бяха с маски на отдалечени малки кръгли маси, за да се улесни социалното дистанциране.

"Силк Соник" - Бруно Марс и Андерсън Паак бяха сред изпълнителите в шоуто с новия си сингъл "Leave the Door Open''.

Дуа Липа изпълни "Don't Start Now'' и "Levitating'' заедно с ДаБейби, който се представи и със своята "Rockstar'' в изключително шоу с участието на ар енд би певеца Антъни Хамилтън, блестяща цигуларка и забележителни бек вокалистки.

Кънтри певицата Мики Гайтън, първата чернокожа жена, номинирана за най-добро кънтри соло изпълнение, изпълни парчето си "Вlack Like Me" , което пусна миналата година на фона на социалното напрежение заради продължаваща полицейска бруталност срещу чернокожите американци и пораженията на пандемията.

Лил Бейби заедно с Килър Майк и активистката Тамика Малъри направиха впечатляващо политическо представяне.

Сред другите изпълнители в шоуто бяха били Били Айлиш, Карди Би, Бед Бъни, Миранда Ламбърт, Марън Морис и Хари Стайлс.
БТА