Германия заяви, че ще върне картина, открадната от нацистките войски от галерията „Уфици” в италианския град Флоренция през 1943 година, съобщи Би Би Си.

„Ваза с цветя”, която се оценява на милиони евро, е собственост на немско семейство.

През януари управителят на „Уфици” Ейке Шмид каза, че Германия има "морален дълг" да помогне шедьовърът да бъде върнат в музея.

Изследване на първия пейзаж на Леонардо да Винчи разкрива нови тайни (СНИМКА)

Холандският майстор Ян ван Хейсум рисува натюрморта, който за пръв път е показан във Флоренция през 1824 година.

Картината се появи отново през 1991 г. след обединението на Германия, но усилията за връщане бяха неуспешни.

Неидентифицираното германско семейство е поискало 2 милиона евро за картината, гласи неофициална информация, но германските власти са посочили, че съществува давностен срок от 30 години за подобни престъпления, което е попречило на властите да се намесят.

След призива на Шмид за завръщането на картината, германското правителство отново се свърза с потомците на нацисткия войник, който я е взел.

Властите заявиха, че картината не е била разграбена като част от политиката на нацистите, а просто е била открадната от войника. Това, твърдят адвокатите, означава, че който я е взел, не може да бъде разглеждан като неин собственик и няма право да я завещава на никого.

Голяма изложба на картини на Пикасо в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Междувременно адвокатите на семейството заявяват, че войникът е купил „Ваза с цветя” от пазар, за да има нещо хубаво, което да подари на съпругата си.

Не бяха предоставени подробности за постигнатото споразумение между германското правителство и семейството.

Според галерията, великият херцог Леополд II от Тоскана първоначално е купил творбата в началото на 19-ти век.

Отпечатък от пръста на Леонардо да Винчи на изложба в Бъкингамския дворец


Тя е била изложена повече от век заедно с произведения на други холандски майстори, но е евакуирана в близко село, когато Италия се включва във войната през 1940 година.

Черно-бялата снимка на „Ваза с цветя” виси в галерията с надписи на думата "открадната" на английски, немски и италиански, докато бъде върнат оригинала.
БГНЕС