Френски учени ще клонират трюфел
Френски учени ще клонират трюфел / снимкa: БГНЕС

Френски учени възнамеряват да клонират черния трюфел, един от най-скъпите и най-вкусни деликатеси в кулинарията, известен във Франция като трюфел от Периго, а в Италия като трюфел от Норча, съобщи БГНЕС.

Ако опитът за клониране е успешен, не след дълго тази скъпоценна гъба ще бъде отглеждана в лабораторни условия и няма да се налага да се търси със специално обучени кучета и да се изравя от земята. Управата на департамента Корез скоро ще подпише 3-годишен договор с предприятието „Делпейра“ в района на Периго, което се занимава с консервиране на трюфели още от 19-и век.

Първата задача на специалистите ще бъде да изучат тайните качества и специфичните особености на това безхлорофилно растение, а следващият етап от работата ще бъде създаване на технология за клониране и производство на тези гъби, които стават все по-голяма рядкост във Франция. В началото на миналия век в страната са били добивани годишно около 1000 тона черни трюфели, а в днешно време добивът е едва 40-50 тона.