Езеро без дъно привлича туристи в Албания
Езеро без дъно привлича туристи в Албания / sxc.hu

Запазено преди време изключително само за албанските туристи, днес бездънното езеро или както още е известно - "Синьото око", омайва любителите на природни забележителности.

"Синьото око" всъщност е най-големият извор в Албания, посочва БГНЕС. Става въпрос за дупка, в която се пресичат подземни води и избиват на повърхността. Течението е много силно и затова никой никога не се е наел да влезе по-дълбоко. Поради тази причина и официално не е измерена дълбочината на езерото. Някои учени смятат, че тя е 45 метра, а други са на мнение, че дълбочината достига 80 метра.

Природният феномен се намира в западната част на планините Мали и Гьере недалеч от известния курорт Саранда. Въпреки че плуването и гмуркането в "Синьото око" е разрешено, заради сравнително ниската температура от постоянни 10 градуса в извора влизат само най-смелите. "Бях първият човек, който се гмурна в "Синьото око" още през 1984 г. Течението беше толкова силно, че се наложи да държа с ръце шнорхела. Колкото повече слизах надолу, толкова по-силно ставаше течението. Успях да сляза до 20 метра дълбочина и почувствах, че повече не мога, защото налягането от извора на реката, която преминаваше през тунел бе непоносимо", обяснява екологът Ксемал Мато.

Според туристическите портали в Албания туристите идват на това място, за да хвърлят камък в центъра на "Синьото око" и след време да го видят изхвърлен на повърхността на водата.